Igra kao značajan faktor psihičkog i fizičkog razvoja deteta

Jedan od najvažnijih faktora za pravilan razvoj deteta je igra. Kroz igru deca počinju da uče, počinju da gledaju na svet iz nekog drugog ugla, stvaraju prva poznanstva… Bilo da je u pitanju spuštanje niz tobogan ili neka timska igra poput fudbala ili odbojke, Vašem detetu će sve to svakako dobro doći. Roditelji na ovo mogu gledati samo kao vrstu zabave, što je pogrešno.igra-je-bitna-img1 Igra je važna za pravilan fizički i psihički razvoj deteta Vašeg deteta.

Kroz igru deca počinju da razmišljaju o nekim jednostavnim stvarima, počinju da shvataju kakav je svet oko njih i kako pravilno da komuniciraju sa drugim osobama.Veoma je bitno da se deca što češće igraju. Naravno svaka njihova igra ili ponašanje neće uvek biti za pohvalu, ali upravo zbog tih nestašluka i čestih greškaka koje se prave prilikom igranja, deca će sama izvući zaključak šta je dobro i šta je potrebno uraditi da bi u uspela u njihovim namerana.

Roditelji treba pažljivo da prate dete dok se igra, jer ukoliko ono nešto želi, a ne shvata na koji način u tome da može uspe, upravo su roditelji ti koji treba da pomognu svojim malim doprinosom u igri. Iako je pomoć roditelja dobrodošla, oni ne bi smeli baš sasvim rešavati dečije probleme prilikom igre, već samo usmeriti dete ka pravom rešenju.

Sa ovakvim stavovima, roditelji još od malena podsvesno uče decu da treba da budu snalažljiva i da pronađu način na koji će ostvariti svoj cilj, što će im svakako biti veoma značajno u daljem životu. Jedna osobina koju roditelji moraju imati prilikom igranja sa decom je strpljenje.

igra-je-bitna-img2

Svaka igra detetu donosi neka nova iskustva i budite sigurni da će već sledeći put dete znati samo da uradi ono što prošli put nije. Razlog je jednostavan, deca sa najviše razvijaju do svoje šeste godine života. Njihov mozak se tada najbrže razvija i postaje pravi sunđer koji svakog minuta upije neku novu informaciju. Iako je igra jedan od značajnih faktora za pravilan razvoj deteta, roditelji moraju obratiti računa da se deca prilikom igre ne povrede.

U velikoj želji za igrom, trčanjem, skakanjem deca ponekad ne vide opasnost i tada može doći do povreda Vaše ili druge dece. Zato roditelji pažljivo brinite o svojoj deci jer ona su naše najveće blago, a svako blago treba pažljivo čuvati.